dimarts, 4 de març de 2014

Triar escola


És lícit pot responsabilitzar els pares i mares, les famílies, de crear i reproduir dinàmiques de segregació escolar?

Diguem-ho clar, perquè hi  ha estudis que ho demostren que els pares i les mares trien escola pels seus fills de diferents maneres, amb els recursos que tenen.  Cadascú cerca des de la importància que li atorga al fet de l’escolarització del fill, des de les informacions que les que dóna més pes, des dels “prejudicis” o creences (moltes vegades poc explícits, però per aquest motiu, més potents) de la pròpia educació rebuda...
Als poders públic els toca fer una difusió el més àmplia possible i amb vistes a la màxima equitat: donar més allà on hi ha menys.

Als centres educatius els toca explicar-se bé: obrir-se amb el bo i millor que cada un té per fer-se valdre. Com diu  Aina Tarabini al seu article  Sens dubte, els centres amb més possibilitats i capacitat de crear  projectes són els que acaben generant més demanda entre la població. Així doncs, els centres educatius no són agents passius en aquesta problemàtica.

Als pares i mares, els toca preguntar, veure, informar-se i finalment decidir...  I fer-ho de manera valenta, demanat informació d’allò que realment els interessa i que aniria bé que fos informació pública: els resultats educatius (que no només acadèmics) dels alumnes del centre. Com diu en Xavier Melgarejo en aquesta entrevista.

La, de moment inevitable, davallada de la població infantil , com la crisi econòmica són factors claus per acabar definint l’escenari d’oferta educativa a casa nostra. Tots ens hi juguem molt. Però els pares i mares molt més, quelcom molt preuat: el futur els seus fills: La seva preocupació més immediata, lícita i responsable!

Un cop escolaritzats els fills, comença l’autèntica ocupació de pares i docents: educar-los gràcies a la tasca i aportacions de tots i cada un. Coresponsabilitzant-se d’un procés molt compromès: col·laborar per fer de l’escolaritat del fill /alumne una experiència d’èxit humà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada