dimarts, 18 de març de 2014

ESCOLTAR!


La setmana passada vaig “acumular” bones experiències del enorme potencial humanitzador i transformador que té l’escolta activa...o l’escoltar (ras i curt!).
El dimarts, amb una bona amiga, vaig poder buidar el pap d’un problema que m’amoïnava força. Tot fent un té van passar dues hores volant, i jo vaig tornar a casa més lleugera. El fet d’haver pogut posar nom alguns sentiments i sensacions, la seva paciència per deixar-me acabar els meus raonaments i les poques però justes paraules d’encoratjament van ser un bàlsam!
El dijous, estava iniciant una xerrada amb pares i mares d’una escola de Terrassa, i les aportacions d’una jove parella que es van emocionar parlant de com estimem els fills, com els ho fem saber, i com percebem que ells ens estimen...em van donar la pista definitiva del to que finalment vaig donar a la xerrada i tots ens vàrem sentir d’allò millor!
El dissabte a Lleida, un company voluntari de la PAH ens explicava com van fer costat a un senyor ja gran que es va “trencar” explicant  com havia arribat a trobar-se sense feina i al carrer: Un silenci respectuós, ell que s’aixeca i va a buscar una ampolleta d’aigua, i li apropa, li posa oberta al davant, s’asseu al seu costat i li passa el braç per l’espatlla. Lentament el senyor es refà... i pot encarar la seva situació acompanyat,  respectat, escoltat...
Sentir-te escoltat és fonamental per anar-te adonat del que sents, penses, ets... Perquè com llegíem en un document entranyable del FEAC Escoltar la persona qui ens parla, no tant el missatge que diu: dignifica la persona! Per això cal insistir tant en la formació dels educadors dels infants ( pares i mestres) que escoltin els seus fills i alumnes, amb el mateix respecte, serenitat, paciència i companyia que es mereix qualsevol persona, o més! Perquè si es tracta d’infants, la seva autoestima està en construcció i necessita d’aquest material bàsic.

Finalment, l’experiència de l’escolta de tu mateix. La reflexió, el repàs de com ha anat la jornada, la pregària o  la meditació són un tipus d’escolta que ens fa molt bé. Els qui ens sentim en mans de Déu, ens sabem escoltats de base...  només cal fer silenci per percebre-ho! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada