dimarts, 4 de febrer de 2014

Aprenentatge Servei amb la gent gran


L’aprenentatge Servei és una experiència que es pot tenir a qualsevol edat. Així com la majoria d’educadors avui defensem que els infants i joves no són “pre-ciutadans” o ciutadans del futur, sinó ciutadans de ple dret (i deures!) de curts edat... Els educadors socials i professionals que  treballen amb la gent gran tenen clar que les persones de més edat no són “post-res, sino ciutadans  de més edat. L'ApS és una experiència ciutadana de compromís possible a totes les etapes de la vida.

Per això, quan vaig presentar l’ApS en unes Jornades de l’Imserso a Madrid el passat mes d’octubre vaig obrir dues vies o formes com les persones grans (en grups privats o integrats en col·lectius) poden fer experiència d’ApS: acollint els joves i infants que poden prestar-los un serveis en ells i deixant-se transformar per l’experiència! I també intervenint ells mateixos en la realitat, observada críticament, per prestar un servei necessari a d’altres, pel qual cal que es preparin i aprenguin quelcom. (Aquí em va ser molt fàcil recórrer a l’exemple dels “iaios-flautes” estès per tot el territori espanyol).

L’ApS és una experiència real, no és un “com si” (que en entorn escolars és més fàcil de simular, i en alguns ambients d’atenció residencial a la gent gran, també).  Fer ApS és una experiència de servei, que et permet (t’obliga) a posar-te en contacte amb “els altres”, diferents de “nosaltres”. Fer ApS  és una experiència d’aprenentatge que et permet aproximar-te més enllà dels que creies eles teus límits.

Per tot plegat sospito que l’ApS deu allargar la vida: perquè proporciona motius més enllà de mi mateix (de “nosaltres mateixos”!) per estar amatents. Ara bé del que estic cada vegada més convençuda és de que l'ApS  millora la vida de les persones (de les persones grans , també, és clar!)  perquè la fa més humana. Tant si entenem que la humanitat creix  per les relacions positives que som capaços d’establir i conservar; com si entenem que el que ens caracteritza com humans és la capacitat de raonar i el coneixement, que pot anar augmentant, modificant-se i aprofundint-se fins a límits insospitats!


Ara que tinc un encàrrec concret per impulsar l’ApS entre les entitats de gent gran, parteixo d’aquestes premisses i  veig en la gent que m’escolta molta vida i moltes ganes de viure! I penso que és un àmbit de “contagi” de l’ApS on hi ha molt per explorar!

2 comentaris:

 1. Molt bon article! Aquest any continuem amb el projecte de tallers compartits d'ahir i d'avui amb la residencia Roca i Pi, i tornem a fer el programa Grans històries.
  Una abraçada!!

  projectesmds.blogspot.com

  David.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Feu molt bona feina, David! Seguiu endavant! i feu-ne difusió!

   Elimina