dilluns, 23 de setembre de 2013

Què cal tenir en compte per escollir escola? (article publicat a familaiforum.net 29/09/2003)


Els pares tenim dret a escollir el tipus d'educació que volem per als nostres fills. Però escollir es pot fer difícil, si tenim en compte la responsabilitat de triar un centre educatiu on els nostres fills s'hi passaran moltes hores i molts dies, durant uns anys fonamentals per a la seva formació com a persones.
Quan tenim un infant petit que ha començar a anar a escola o quan algun dels nostres fills ha de canviar d'etapa educativa és un dels moments en què més interrogants ens vénen al cap. N'hi ha un però, que no ajuda a aclarir res: "Quin és millor tipus d'escola?" Per què el "millor" sempre és relatiu, és a dir, sempre està referit a uns criteris. Vegem -ne alguns, per mirar d'aclarir-ho:


Hi ha famílies que prioritzen la proximitat de l'escola a la llar. El fet d'estalviar-se desplaçaments llargs i de tenir l'escola i els amics al barri, pot ser considerat com a molt important per alguns.

N'hi ha que abans de res han de tenir en compte l'economia. Segons el tipus de quotes que calgui pagar, i el nombre de germans que estiguin escolaritzats alhora, algunes escoles resulten fora de l'abast d'algunes famílies.

Altres tenen molt en compte l'estil de famílies que porten els seus fills en aquella escola. La llengua materna, el nivell socioeconòmic, la cultura... Perquè tots sabem que molts dels aprenentatges i força de l'educació que el nostre fills reben a l'escola té el seu origen en les relacions que els alumnes fan entre ells.

També cal tenir present el projecte educatiu de l'escola. Si aquest és manifest i coherent amb els valors que té la família.
Aixi mateix , hom escull escola en funció de la confiança que un o altre centre ens inspiren. Per aquest motiu hi ha un cert percentatge de persones que, si els és possible, porten els seus fills a l'escola on ells varen anar. Però no a tothom li és possible, ni hom té un bon record de la seva escolaritat. Aleshores, sovint es recorre a amics i coneguts perquè ens facin la valoració d'un centre educatiu.
L'opinió d'altres persones de confiança i les impressions que hom es pot emportar d'una visita, una entrevista o una "jornada de portes obertes" acaben de donar els criteris fonamentals per a prendre la decisió.


D'una visita a l'escola, cadascú en treu les seves conclusions d´acord amb allò que més valora. Algunes famílies valoren l'amplitud dels espais, d'altres el "clima" que s'hi respira. Algunes la disciplina i uniformitat, d'altres el grau de llibertat dels nens i nenes. Algunes l'estabilitat de l'equip docent, d'altres l'obertura del centre a la participació dels pares...

Una escola no és un edifici, sinó el "tarannà" i les relacions que s'estableixen entre les persones que la fan: infants, mestres i pares. 

De segur que la millor escola per als nostres fills és aquella en la qual nosaltres podem confiart.Aquell ingredient indispensable que ens permet actuar conjuntament amb la coherència que els nostres fills, els seus alumnes necessiten.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada