dilluns, 23 de setembre de 2013

Els valors ens fan feliços? (Article publicat 30/06/2003 a familiaforum.net)


"Viu i sigues feliç" deia una rumba d'en Peret. "Opta per un valor i mostra't feliç", proposem nosaltres. Perquè estem convençuts que reconèixer les pròpies opcions de valor de la nostra vida i que els nostre fills ens vegin feliços és una bona pedagogia dels valors.

Els autèntics valors, els que caracteritzen la pròpia vida, si són opcions lliures, ens fan feliços. Quan optem o preferim una determinada manera de fer les coses i de viure-les, per damunt de totes les altres possibles, ho fem en ordre a allò que presumiblement ens farà més feliços. Per això tot i que les nostres opcions pels valors poden ser irracionals a ulls de la societat, acostumen a ser raonables des de la nostra trajectòria vital. Això explica que malgrat tot, ens omplen, ens fan gaudir, ens compensen els esforços i les males passades. Per això podem dir que un valor és quelcom que "val la pena". 


Si d'un valor determinat, una persona o una parella en fa el seu estil de viure, és perquè han preferit fer d'aquella manera i no d'altra.

Tanmateix, una de les característiques dels valors, quan es fan vida, és que caracteritzen la persona fent-la sentir millor, més plena, més humana, és a dir, més feliç. Els autèntics valors, aquells que es realitzen en el viure quotidià (no els que es queden en grans paraules) ens fan. És a dir, sóc solidari si mostro solidaritat sovint, d'una manera permanent, que m'arriba a caracteritzar. I aquesta característica o manera de ser m'omple, per tant se'm pot percebre com una persona feliçpel fet de ser solidària.

Aquí tenim la clau educativa dels valors: Quan alguna cosa ens fa feliços difícilment la podem amagar o dissimular. 

Doncs, és ben fàcil: Mostrem els nostres valors!  No ens n'amaguem! No podem, ni tenim motius per dissimular davant els nostre fills allò que ens fa més feliços. Al contrari, quan ens veuen cansats, però satisfets per haver ajudat algú, diguem-ho i gaudim-ne amb ells. Quan les criatures ens veuen contents per haver tingut paciència amb algun familiar, poden començar a pensar que val la pena ser pacient.

Quina millor propaganda per un valor que viure amb una persona feliç per causa d'aquest!

Si tenim alguns valors clars en família, que siguin aquells que ens fan autènticament feliços. Que els nostres fills puguin captar que, malgrat l'esforç que pot comportar mantenir-se en una determinada direcció, o salvar els obstacles que hi ha en tot camí, no deixarem de fer-lo, perquè ens omple la vida i ens fa feliços.

La pedagogia dels valors té com a millor aliada la metodologia de la felicitat. La tasca d'educar en valors pot considerar-se fàcil, si recordem que l'estimació és un bon clima on transmetre valors, que si es viuen com a propostes de felicitat encara més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada